Føler du dig ensom i dit parforhold?

I 2014 blev 19.435 ægtepar skilt ifølge Danmarks statestik. Det er det højeste antal skilsmisser, der nogensinde har været i Danmark på et år.  Problemer i parforhold viser sig oftest i tilbagevendende negative oplevelser.

 Der er en slags gentagne mønstre i samspillet, – man ved det sker, men kan ikke ”stoppe det”, og ved oftest ikke hvad der sætter mønstrene ” i gang”. Det fører ofte til en slags afmagts og ensomheds følelse.

 ”Hvorfor er den som jeg har følt mig så tæt forbundet med- pludselig så langt væk? ”

Terapi hjælper til en afklaring for begge parter ved at få kigget på de mønstre der sætter den negative spiral i gang og ikke mindst at få redskaber til at stoppe det og få det sampil og partnerskab man ønsker.

Hyppige årsager til skilsmisse

Den hyppigste årsag til skilsmisse er at: Vi glemmer at tale sammen. Mange har glemt at tale om andet end praktiske gøremål, arbejde og børn. Hvordan skal man tale om følelser, tanker og behov?

Den anden hyppigste årsag til skilsmisse er : Utroskab

Utroskab handler om, at man ikke får dækket sine behov derhjemme. Ikke kun seksuelt men opmærksomheden og dialogen er også ofte et behov der ikke bliver dækket. Man kommer i en ” ond” spiral, hvor man tager hinanden for givet.

Utroskab er en traumatisk oplevelse og kommer ofte overraskende voldsomt for begge parter. Det at opleve utroskab fra sin partner kan opleves som et knytnæveslag der kun bringer kaos og frustration med sig. Følelser som afmagt, frygt, uro og smerte viser deres ansigter. I det følelsesmæssige kaos følger tanker som er umulige at samle og tusinde spørgsmål opstår: Hvorfor har jeg ikke set det komme? Er det min egen skyld? Hvad har elskeren/ elskerinden som jeg ikke har? Hvad kunne jeg have gjort anderledes?

Den anden part, der har været utro, er lige et skridt foran, men har ofte besvær med selvforståelsen. Vedkommende kan føle sig som en utroværdig person som omgivelserne ser skævt til. Forsvar og forklaringer er nærliggende, men de giver ofte ingen mening. Det bliver ofte til bortforklaringer, som blot fastlåser situationen endnu mere.

Begge parter er i krise med voldsomme følelser og forsvar og rystes i deres inderste. Det der tidligere føltes trygt og kendt er nu i total omvæltning og al tillid forsvinder.

Ofte gør en hidtil ukendt faktor sig gældende fra vennekredsen. De forstår ikke altid det voldsomme følelseshav deres venner er havnet i og de kan have svært ved at rumme det. På en måde bringer det jo indirekte deres liv i ubalance – i forhold til et venskab.

Det kan være en yderligere traumatisk påvirkning til det par der allerede er i stor krise. Enhver utroskab har sin egen smerte og historie.

I parterapi får begge en forståelse for HVORFOR det kan ske og får mulighed for at finde ud af om der er basis for at fortsætte i parforholdet eller komme godt videre hver for sig.

Ligeså så dybt man kan komme i afgrunden af mørke og smerte lige så højt kan kærligheden igen blomstre og udvikle et smukt nyt forhold.

Det er krisens paradoks – at det er i mørket at nyt liv fødes og mulighed for udvikling skabes.

KAST IKKE HÅNDKLÆDET I RINGEN FØR DU HAR TALT MED DIN PARTNER.

Eksempler på emner der tages op i parterapi:

  •  Vi taler forbi hinanden og misforstår hinanden.
  • Jeg føler mig ensom selvom vi er sammen.
  • Vi er uenige om mange ting som udløser skænderier og bebrejdelser.
  • Hvordan bliver vi bedre til at snakke sammen?
  • Jeg føler jeg er nederst på min partners “prioritetsliste”

Pris: kr. 600,- per session (ca. 45 min.)

par-knap